11 Ağustos 2014 Pazartesi

BİR AŞAĞILAMA ŞEKLİ OLARAK NUSAYRİ

Çok değil yaklaşık 5 ay önce bütün Arap Alevilerine Nusayri denildiğini, kendilerini bu şekilde tanımladıklarını düşünüyordum . Hatta bazı Arap Aleviler kendilerine Nusayri diyip kestirip atıyorlar artık bu tartışmadan sıkılmışlar.

Biraz Nusayri kelimesinin kökenine inelim etnologlar 5 tane sav öne sürüyor.


Bunlardan ilki sunnilerin, alevileri hristiyan olarak suçlamaları . Arapça Hristiyan Nasrani demek ve bunun küçültmesi olarak ortaya çıkmış.

İkincisi Kufe'deki Nasuraya köyünden geldiği ama bu savların en az destek göreni.


Üçüncü olarak Nazeriye kelimesinden bahsediliyor. Romalılar döneminde Suriye'de bulunan bir dağın adı.


Dördüncü sav ise önemli bir Şii Şehidin adının Nuşayr olması ki bu sav hemen hemen hiç destek görmez.


Beşinci ve en çok destek gören sav ise Ehlibeyt soyu Muhammed Bin Nusayr'ın soyu ve/veya izinden gidenler .


Peki Muhammed Bin Nusayr kimdir? 11. İmam Hasan el- Asker'in öğrencisidir.



Gelelim bu kelimenin kullanım şekline bu ismin atfedildiği halkın kendini nasıl tanımladığına. Yüzyıllardır Nusayri kelimesi art niyetli düşmanlar tarafından Arap Alevilerini tanımlamak, aşağılamak için kullanılmış. Bunu kullanan sunni kaynaklar değil sadece çoğu alevi kaynağı böyle tanımlıyor üstelik sunni tahakkümüne,baskısına maruz kalmış Arap Alevileri de kendilerini böyle tanımlamaya başlamış.

Dünya genelinde 7-8 milyon Arap alevisinden bahsediliyor, çoğu Suriye ve Antakya civarında yaşıyor. İnançları Ritüelleri Anadolu aleviliğinden oldukça farklı kendilerini biz Ali'nin izinde giden  ana dili arapça olan Arap Alevileriz diye tanımlıyorlar. Bizi dinsizlikle suçlayanlar , ehli sünnet dışı sayanlar ve dışlayanlar bizi böyle adlandırıyor diyor Arap Alevi Şıh'ı  Nasreddin Eskiocak.


Bir yandan bulunduğu coğrafya itibariyle kozmo, etkileşim mezhebi haline gelmiş Arap Aleviliği . İsmaiililikten, Şiilikten ve Hristiyanlıktan birçok iz taşıyor . Reenkarnasyona inançları var. Yani içeriği dolu dolu bir inanış şekli.

Bu yazıyı bir Anadolu Alevisi olarak yazma sebebime gelince bu söylediklerimi lütfen not alın. Biz cellatlarımızın bizi tanımladığı dilde asla tanımlamayacağız.

Ne Ezidiler kendilerine Yezidi diyecek.
Ne Anadolu Alevileri Kızılbaş.
Ne de Arap Alevileri Nusayri.

Bizi tanımlarken düşmanımızın cellatlarımızın dilini kullanmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder